Szukaj

Grzyb Reishi i krzem OrSi - korzyści zdrowotne

Krzem OrSi i Reishi z wit. D skutecznie dbają o nasze zdrowie.

Reishi jest grzybem stosowanym wyłącznie w medycynie i nie jest uważany za żywność ze względu na twardą konsystencję i gorzki smak. W krajach azjatyckich jest on traktowany jako nutraceutyk, którego regularne spożywanie dostarcza sił witalnych oraz wydłuża życie człowieka.

Współczesne badania potwierdziły różnorodność działań farmakologicznych tego grzyba, łącznie z potencjalnym traktowaniem chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory, cukrzyca czy HIV. W medycynie wschodniej uznany za grzyb leczniczy. Substancjami aktywnymi są polisacharydy, które działają na różne funkcje organizmu. W badaniach zanotowano wzrost produkcji limfocytów i komórek NK (natural killer – naturalni zabójcy), co może zmniejszać ilość zachorowań osób przyjmujących ten produkt. Ponadto w razie zachorowania wyzdrowienie powinno nastąpić szybciej, jako że silniejsza będzie reakcja obronna organizmu.

Reishi wykazują niespotykaną zdolność do modulowania układu odpornościowego. Łagodzą objawy astmy i alergii, sprzyjają remisji chorób o podłożu autoimmunologicznym. Ponadto stanowią obiecujący środek do walki z chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworowymi, cukrzycą, otyłością i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Mają też znaczną przewagę nad substancjami stymulującymi, takimi jak kofeina i nikotyna, ponieważ nie powodują chwilowego skoku energetycznego, ale normalizują pracę organizmu. Nie uzależniają, a pomagają zmniejszać zmęczenie.

Adaptogeny działają na organizm na poziomie komórkowym, zwiększając jego odporność na stres, zarówno ten psychiczny jak i środowiskowy (np. niewłaściwa dieta, wolne rodniki, promieniowanie, zanieczyszczenie powietrza).

Systematycznie stosowane Reishi, nie tylko poprawia ogólną kondycję i wytrzymałość ciała, ale usprawnia też regenerację organizmu i pozwala znacznie szybciej odzyskać siły po przebytej chorobie. Wszystkie te efekty opierają się na naczelnej zasadzie działania adaptogenów – przywracaniu równowagi. To ona pozwala zachować zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie.

Krzem – pierwiastek o wielu właściwościach leczniczych.

Krzem (łac. silicium) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy półmetali wykorzystywanym z powodzeniem w przemyśle elektronicznym. Można go znaleźć w glebie lub wodach termalnych. Wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego powinien być obecny w codziennej diecie. Ilość tego pierwiastka w ludzkim organizmie maleje wraz z wiekiem, dlatego należy go dodatkowo suplementować.


Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi około c'20 miligramów na dobę. Większych dawek potrzebują ludzie w podeszłym wieku. O krzemie nie powinny zapominać osoby po operacjach, zwłaszcza tych w obrębie układu kostno-stawowego. Pierwiastek zwiększa bowiem wytrzymałość tkanki kostnej, uszczelnia naczynia włosowate i stymuluje odporność organizmu. Zapobiega też przedwczesnemu starzeniu się i łagodzi stany zapalne skóry.


Krzem odgrywa także ważną rolę w detoksykacji organizmu, gdyż pomaga usunąć złogi. Poza tym współczesna fitoterapia poleca jego stosowanie na poprawienie pracy wydzielniczej nerek, zwalczenie stanów zapalnych (np. dziąseł) i w profilaktyce oraz leczeniu niektórych chorób układu oddechowego (np. astmy oskrzelowej). Podobno na terenach bogatych w krzem, a także magnez, rzadziej występują nowotwory.


Źródła:

  1. Barel A, Calomme M, Timchenko A, et al. Arch Dermatol Res. 2005 Oct;297(4):147-53.

  2. Seshadri D, DeD. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2012;78:237-41.

  3. Lipner SR , Scher RK . J Dermatolog Treat. 2018 Jun;29(4):411-414.

  4. Sanodiya BS et al. „Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus.” Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42.

  5. P. Dinesh Babu, R.S. Subhasree „The Sacred Mushroom “Reishi”-A Review” American-Eurasian Journal of Botany, 1 (3): 107-110, 2008

131 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie