Szukaj

Jak dynia wpływa na zdrowie

Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje lecznicze właściwości pestek dyni. Używa się ich, zarówno u dzieci jak i dorosłych, przeciwko pasożytom układu pokarmowego, m.in. tasiemcowi uzbrojonemu i nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej a także tęgoryjcowi dwunastnicy.

Kukurbicyna z pestek łatwo przenika do ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. Natomiast nie jest toksyczna dla człowieka, gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym i nie drażni śluzówki. Pestki z dyni, jako środek zwalczający pasożyty, jest więc całkowicie nieszkodliwy i można go stosować przez dłuższy czas zamiast farmaceutyków. Pestki z dyni to szczególnie cenny środek w leczeniu robaczycy u dzieci, bo nie musimy przy nim obawiać się przedawkowania i działań ubocznych.


W ostatnich czasach pestki dyni wykorzystuje się również jako lek na zapalenie prostaty. W krajach bałkańskich, gdzie je się dużo pestek z dyni, niezwykle rzadko spotyka się chorobę prostaty. Pestki dyni wykorzystuje się także czasami do gotowych leków na choroby prostaty.


Nasiona w 30-40% składają się z oleju, zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.


Ponadto w pestkach znajdują się łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy - selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Dlatego też pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka i nie gojących się ranach.


Nasiona bogate są w lecytynę, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Nasiona dyni wykazują działanie moczopędne.


Nasiona dyni nie wykazują żadnych działań niepożądanych, ich przyjmowanie nie wiąże się więc z żadnym ryzykiem dla zdrowia. Substancje czynne zawarte w dyni nie wykazują również żadnych negatywnych interakcji z lekami. Mimo migdałowatego smaku, nasiona dyni nie posiadają cyjanowodoru


dietetyk mgr inż. Kinga Karalus




97 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie