Krzem wspomaga wchłanianie wszystkich mikroelementów, które staramy się uzupełniać, żeby czuć się zdrowo i energicznie. Krzem organiczny można przyjmować z pokarmem, wodą, powietrzem czy przez skórę. Dopiero po uzupełnieniu tego cennego składnika zaczynają działać mikroelementy i wszystkie pozostałe czynniki, które składają się na dobrze funkcjonujący organizm.
Zapobieganie cukrzycy, zawałom, artretyzmowi…
Dbanie o odpowiednie stężenie krzemu w ciele człowieka pozwala na zapobieganie wielu ciężkim schorzeniom. Cukrzyca następuje na skutek wielu czynników, jeśli zawartość krzemu wynosi 1,4% lub mniej. Wirus zapalenia wątroby może rozwinąć się, jeżeli zawartość krzemu obniżyła się do 1,6%. Rak rozwija się przy 1,3%. Tak samo jest przy wylewach i zawałach, a także wirusie grypy, zapaleniu wątroby czy artretyzmie.
Na ratunek pięknej skórze
Krzem wspomaga pielęgnację zadbanej cery. Obniża ryzyko powstawania pajączków, zaczerwienień, różnych odmian trądziku czy wyprysków. Ponadto, krzem sprawdza się podczas gojenia ran, otarć czy ukąszeń. Dbanie o odpowiedni poziom krzemu zapewni także uelastycznienie skóry, co zaowocuje mniejszą ilością zmarszczek.
Krzem na łące
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na krzem jest niezbędne. Gzie go zatem szukać? Okazuje się, że ten cenny składnik zawiera się w wielu ziołach – przykładami są pokrzywa, podbiał, skrzyp polny, kozieradka, rdest czy poziewnik. Poza roślinami kwitnącymi wśród traw, krzemu szukać można w algach morskich, wodorostach i rybach. Najlepiej przyswaja się w postaci organicznej, o czym możesz przeczytać w dalszej części.
Na końcu łańcucha
Niedobór krzemu obserwujemy nie bez powodu. Rosnące na ubogiej w krzem glebie rośliny mają niedobór krzemu, więc odżywiające się nimi zwierzęta też nie posiadają odpowiedniej dawki tego składnika. Dlatego też człowiek, jako ostatni w łańcuchu pokarmowym, ma bardzo niski poziom krzemu. Co więcej, w procesach przetwarzania żywności (głównie oczyszczania i rafinacji produktów roślinnych), człowiek usuwa niezbędne mikroelementy, a zwłaszcza krzem, ze swojego pożywienia. Prowadzi to do obniżenia odporności na choroby i ogólne obniżenie samopoczucia.
Walka z rakiem
G.Edward Gryffin, autor książki „Świat bez raka” twierdzi, że „rak jest chorobą spowodowaną niedoborem w diecie”. Dotyczy to także niedoboru krzemu – w przypadku choroby, w guzach nowotworowych kumuluje się krzem z całego organizmu, aby efektywnie walczyć z chorobą. Dlatego dbanie o odpowiedni jego poziom i przyjmowanie 25-50 mg krzemu na dobę jest bardzo ważne.
Opóźnione starzenie
Krzem nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i życia nie bez przyczyny. Uzupełnianie jego niedoborów rewelacyjnie wpływa na kondycję włosów, paznokci, cery, a także elastyczność naszego ciała i jego odporność na różne infekcje. Ważne jest także, że uregulowanie poziomu krzemu pozytywnie wpłynie na piękny i zdrowy uśmiech, wspomagając nie tylko zęby, ale także dziąsła. Dbając o odpowiednie stężenie krzemu, wspomagamy też pracę naczyń krwionośnych, zapobiegając wylewom.
Ból stawów? Krzem na ratunek
Niedobór krzemu często objawia się poprzez bóle kręgosłupa i stawów, a także ich deformacje. Uzupełnianie jego braków uelastycznia stawy i kości, wspierając działanie kolagenu w organizmie. Dlatego też krzem zalecany jest zwłaszcza przy intensywnych treningach, a także w okresie wzrostu organizmu.
Jeden z najważniejszych składników mineralnych człowieka
Choć pomijany w konwencjonalnej medycynie, krzem jest niezwykle ważnym składnikiem naszego ciała. W ludzkim organizmie powinno zawierać się 4,7% krzemu. Ciało ludzkie o wadze 70 kg zawiera 7 gram organicznego i nieorganicznego krzemu. Krzem znajduje się praktycznie wszędzie – wchodzi w skład tkanki łącznej, jest podstawą struktury kości, chrząstek, naczyń krwionośnych, mięśni, skóry, paznokci, włosów, a także jest obecny w trzustce, wątrobie, nerkach czy sercu.
Na niedobór krzemu cierpi nawet 90% społeczeństwa
W Polsce statystyka ta wynosi niemal 100%. Niezależnie od wykonywanej pracy, płci czy wieku, niemal każda spotkana na naszej drodze osoba cierpi na niedobór krzemu. Chcąc uzupełniać jego braki należy pamiętać, że najlepiej przyswajalny jest krzem organiczny – wchłania się w ponad 70% (dla porównania krzem nieorganiczny jest przyswajany tylko do 2% i to tylko w formie kwasu mono-krzemowego. Jeżeli chcesz zacząć kompleksowo wspierać swój organizm, postaraj się o właściwy poziom krzemu.
Comments