Szukaj

Probiotyk – wsparcie naszej odporności

Budowanie odporności jest procesem bardzo złożonym, zależnym od bardzo wielu czynników.

O odporność należy dbać każdego dnia, 365 dni w roku, 24 h na dobę.

Według definicji FAO/WHO-to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”


Probiotyki zawierają żywe wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów, które podane drogą doustną docierają i oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Przeprowadzone badania wykazały, że takie drobnoustroje w przewodzie pokarmowym namnażają się i są konkurencyjne dla drobnoustrojów patogennych, wywołujących zakażenia, np. pałeczek Salmonella i Shigella.

Probiotyki, także tzw. probiotyki na odporność, czyli te które w sposób szczególny będą wspomagały układ odpornościowy warto stosować w każdym wieku, bo wszyscy jesteśmy narażeni na szkodliwe działanie środowiska, stres, a także drobnoustroje chorobotwórcze i patogeny. Zarówno dzieci*, młodzież, dorośli jak i seniorzy powinni sięgać po probiotyk na odporność.

Szczepy drobnoustrojów mogą być wykorzystane jako probiotyki, jeśli:

  • wykazują zdolność adherencji do komórek nabłonka jelit,

  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy,

  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu, szkodliwych dla organizmu człowieka,

  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego,

  • pozostają żywe w obecności żółci,

  • działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego,

  • zostały wyizolowane od człowieka.

Zdecydowana większość komórek odpornościowych zlokalizowana jest w przewodzie pokarmowym. Według wielu naukowców znajduje się tam nawet 80% naszego układu odpornościowego. Tak więc, jeśli chcemy się cieszyć dobrą odpornością, jak najrzadziej przeziębiać się i nie chorować, musimy bardziej zadbać o układ pokarmowy, czyli nasze bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita to sprawnie działający układ odpornościowy, a dysbioza jelitowa (załamanie równowagi bakteryjnej) przyczynia się do licznych chorób i problemów zdrowotnych, np. alergii i nietolerancji pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, otyłości, depresji czy obniżonej odporności organizmu. Pojawiają się częstsze przeziębienia i zwiększa się podatność na rożne zakażenia.

Działanie probiotyku może być wzmocnione poprzez podawanie go łącznie z prebiotykiem. Prebiotyk jest składnikiem pożywienia, który nie podlega strawieniu w przewodzie pokarmowym. W ten sposób pobudza wzrost lub aktywność określonych szczepów bakteryjnych i wpływa na poprawę stanu zdrowia. Do najbardziej znanych związków o charakterze prebiotyków należą: inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy, pochodne galaktozy i pochodne β-glukanów.

Zaburzona mikroflora może mieć też wpływ na obniżony nastrój. Wszystko dlatego, że serotonina, czyli hormon szczęścia, jest produkowany w większości w jelitach. Duża ilość dobrych bakterii w nich, oprócz poprawy humoru może mieć wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia i spadku energii, a także na wzrost odporności.


Zastosowanie probiotyków w profilaktyce i leczeniu.

Probiotyki stosowane są w:

  • - ostrych biegunkach,

  • - biegunce wywołanej przez laseczkę z gatunku Clostridium difficile,

  • - biegunce wywołanej przez rotawirusy i inne wirusy,

  • - biegunce podróżnych,

  • - zespole jelita drażliwego,

  • - ostrym zapaleniu żołądka i jelit,

  • - zakażeniach wywołanych przez Helicobacter pylorii,

  • - dysbakteriozie różnego pochodzenia,

  • - alergii, szczególnie w atopowym zapaleniu skóry,

  • - zakażeniach dróg oddechowych u dzieci,

  • - zapobieganiu niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym,

  • - zapobieganiu i leczeniu zakażeń dróg moczowo-płciowych,

  • - w celu zwiększenia odporności organizmu,

  • - w celu złagodzenia skutków nietolerancji laktozy,

  • - w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (w hipercholesterolemii),


Jak stosować probiotyk?

Najlepiej przez cały rok, robiąc co kilka miesięcy przerwę. A po antybiotykach przynajmniej przez trzy miesiące, idealnie około pół roku, bo tyle odnawia się wyjałowiona flora bakteryjna jelit.


Piśmiennictwo

  1. Strus M, Kukla G, Rurańska-Smutnicka D i wsp. Właściwości powierzchniowe bakterii z rodzaju Lactobacillus. II Adherencja do lini komórkowych. Med Dośw Mikrobiol 2001;

  2. Górska S., Jarząb A., Gamian A. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka, jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Post Hig Med Dośw, 2009,

  3. Kuśmierska A., Fol M. Właściwości immunomodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych. Probl Hig Epidemiol,

  4. RuszkowskiJ. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym. Farm Pol, 2018.

  5. Cukrowska B., Czarnowska E., „Wpływ probiotyków na układ immunologiczny”, Zakażenia 2006.


101 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie