top of page
Szukaj
M. Wielogórska

Maca nie tylko dla aktywnych

Zaktualizowano: 6 sie 2023

Obecne styl i tempo życia stawia przed nami wiele wyzwań. Każdego dnia w pracy musimy być sprawni, pełni energii, entuzjastyczni, kreatywni. Do tego dochodzą codzienne obowiązki związane z życiem rodzinnym. Dla samych siebie też chcemy mieć chwilę, chcemy żyć aktywnie, uprawiać sporty, realizować swoje pasje. W życiu pragniemy zrobić wiele rzeczy, ale kiedy zaczynamy czuć, że „to wszystko” jest ponad nasze siły, przestajemy walczyć o swoje zamierzenia, marzenia, plany. Często ten stan jest bezpośrednio związany ze złą dietą, brakiem ruchu, a tym samym osłabieniem sił witalnych organizmu. Jedząc szybko i cokolwiek nie dożywiamy każdej komórki naszego ciała witaminami, minerałami oraz prozdrowotnymi i niezbędnymi dla nich substancjami, a jedynie zapełniamy nasze żołądki pożywieniem, które wręcz odbiera nam siły. Stajemy się zmęczeni, zestresowani, niezadowoleni, zrezygnowani.

Co robić jeśli zauważasz, że taki stan Ciebie także dotyczy? Zdecydowanie zatrzymać się na chwilę w codziennym pędzie, zapytać siebie jak chcę żyć i krok po kroku zacząć zmieniać styl swojego życia. Wybierać zdrowe jedzenie, poszukać sportu, który polubisz, obcować z przyrodą, spotykać się z pozytywnymi ludźmi, może zmienić pracę na bardziej satysfakcjonującą. Jednak, żeby przejść ze sfery zamierzeń do działania, żeby „chciało nam się chcieć” warto zastosować kurację podnoszącą naszą witalność. Przy dużym deficycie witamin i minerałów wynikającym z trwającego kilka, czy kilkanaście lat niewłaściwego odżywiania, ciężko jest samą dietą uzupełnić te niedobory.

Idealną odpowiedzią na te potrzeby jest preparat MACA firmy Dorsim, który jest wieloskładnikowym suplementem diety zawierającym korzeń peruwiańskiego warzywa maca, pierwotnie pochodzący z Tybetu grzyb maczużnik chiński, południowoamerykańską roślinę muira puama zwaną drzewem potencji, skórkę owoców granatu, witaminę E, miedź, chrom, cynk, L-argininę oraz buzdyganek. Pierwsze trzy składniki od setek lat w miejscowych medycynach tradycyjnych są stosowane jako afrodyzjaki. Jednak współczesne badania odkrywają coraz szersze ich prozdrowotne działanie. Obecnie poleca się je zarówno mężczyznom jak i kobietom, ponieważ jak się okazuje poza podnoszeniem sprawności seksualnej obu płci skutecznie poprawiają one wydolność psychofizyczną organizmu. Są one szczególnie doceniane przez zawodowych sportowców, a także coraz częściej sięgają po nie osoby uprawiające sport rekreacyjnie.

Korzeń maca już od dawna stosowany jest przez peruwiańskich Indian jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, przy bezsenności, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Maca jest uważana również za roślinę poprawiającą pamięć i zdolność przyswajania wiedzy, pozwala łatwiej znosić obciążenie wysiłkiem fizycznym i umysłowym. Dostarcza substancje potrzebne do budowy i poprawy wytrzymałości mięśni szkieletowych. A to silne i szerokie działanie wzmacniające zawdzięcza swojemu naturalnemu składowi. Roślina ta zawiera wiele witamin (w tym C, E i z grupy B), żelazo, cynk, magnez, jod, wapń, fosfor, błonnik, prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, i co ważne stosunek nasyconych do nienasyconych jest bardzo korzystny z odżywczego punktu widzenia. Ponadto zawiera różne wtórne substancje roślinne, w tym fitosterole polecane przy podwyższonym poziomie cholesterolu.

Z jednej strony maca uzupełnia niedobory odżywczych substancji, a z drugiej przy pomocy wyjątkowo aktywnych substancji reguluje poziom hormonów tarczycy, nadnerczy, przysadki, gonad oraz stymuluje przemianę materii. Jest bardzo skuteczna przy problemach z nieregularnym miesiączkowaniem, przy zaburzeń hormonalnych, w tym związanych z menopauzą i andropauzą. Szczególnie ważna i przydatna jest to dla kobiet w okresie przekwitania, ponieważ skutecznie eliminuje uderzenia gorąca, bezsenność i depresję. U mężczyzn stosuje się dłuższe kuracje w przypadkach bezpłodności i impotencji. Co ważne, nie wywołuje ona skutków ubocznych w przeciwieństwie do leków syntetycznych. Dodatkowo maca zalecana jest przy: bezpłodności zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, nerwicach, niedoczynność tarczycy, profilaktyce przeciwnowotworowej, przeciwdziała chorobom tkanek kostnych, w tym osteoporozie.

Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa (FAO) na międzynarodowej Konferencji w Rzymie w 1991 r. zachęcała, aby Peruwiańczycy wrócili do konsumpcji tradycyjnego naturalnego andyjskiego pożywienia ze względu na negatywne skutki spożywania żywności przetworzonej i napojów wysokocukrowych. Maca znalazła się w wykazie FAO jako środek rozwiązujący problemy odżywcze. Kilka lat później władze FAO ogłosiły potrzebę popularyzacji i zalecenia świadomej konsumpcji tej rośliny przez ludzkość*. Ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze również amerykańska NASA wpisała macę na listę tzw. żywności kosmonautów**.

Pozostałe składniki zawarte w suplemencie MACA uzupełniają i wzmacniają działanie peruwiańskiego korzenia maca, dając pełną ochronę dla osób aktywnych zawodowo, sportowo, narażonych na szybkie tempo życia, stres i wzmożony wysiłek fizyczny oraz intelektualny. I tak skórka owoców granatu zawiera wiele antyoksydantów, witamin i mikroelementów o przeciwutleniających, przeciwmiażdżycowych i przeciwzapalnych właściwościach. Wykazuje ona właściwości wspomagające pracę układu sercowo- naczyniowego, chroni przed zatruciami i infekcjami bakteryjnymi układu pokarmowego, oraz pierwotniakami patogennymi i grzybami chorobotwórczymi, które mogą być przyczyną nieżytów żołądka i jelit, oraz biegunek. Arginina jest składnikiem żywieniowym biorącym udział w różnorodnych procesach metabolicznych – odgrywa ważną rolę detoksykacyjną, antykataboliczną, anaboliczną, przyspiesza podział komórek. I podobnie jak witamina E odpowiada za wzrost potencji i płodność, wzmacnia system odpornościowy, serce i układ krążenia. Witamina E oraz cynk wpływają na proces widzenia. Cynk także jest odpowiedzialny za silny układ odporności. Miedź pobudza naturalne procesy gojenia i odnowy skóry oraz wspomaga usuwanie uszkodzonych włókien kolagenowych. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami miedź jest skutecznym składnikiem, pobudzającym produkcję kolagenu i efektywnym antyoksydantem. Badacze potwierdzili także synergię działania miedzi z witaminą C i cynkiem w odbudowie białek, także kolagenowych i struktur elastyny. Jak więc widać zażywana każdego dnia kompozycja składników preparatu MACA gwarantuje nam dożywienie mineralno-witaminowe, ochronę odporności i układu sercowo – naczyniowego, a z racji zawartych przeciwutleniaczy stanowi część profilaktyki przeciwnowotworowej. Wraz z zastosowaniem zdrowej zbilansowanej diety oraz codziennej dawki ruchu daje siłę i witalność w pokonywaniu codziennych wyzwań związanych z pracą, życiem rodzinnym, realizacją pasji oraz satysfakcjonującą aktywnością seksualną.

dietetyk mgr inż. Kinga Karalus

* Jerzy Lutomski, Maca - żywność energetyzująca czy lek?, Postępy Fitoterapii 2-3, s. 15-17 ** Ziołolecznictwo amazońskie i andyjskie. Praca zbiorowa pod redakcją dr n.farm Katarzyny Żurowskiej, Tower .

57 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Biopierwiastki

Comments


bottom of page