Szukaj

Co wiesz o gorzkim melonie?

Gorzki melon zwany także Karela lub Balsamka (Momordica charantia) to owoc, który w Indiach spożywa się jako warzywo. Często stosowana jest w kuchni indyjskiej jako dodatek do potraw.


Gorzki melon posiada wysokie wartości odżywcze, gdyż jest skarbnicą wielu związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jego składzie występują witamina C i beta karoten oraz fenole, dzięki czemu owoc posiada właściwości antyoksydacyjne. Gorzki melon jest również źródłem wapnia i fosforu oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę

jelit i zapobiega uciążliwym zaparciom.

Gorzki melon znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż posiada liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest ceniony przede wszystkim za swoje działanie hipoglikemiczne, co oznacza, że prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Gorzki melon ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża stężenie trójglicerydów oraz “złego” cholesterolu LDL odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych. Bogata zawartość witaminy A sprawia, że skuteczny bywa w problemach ze wzrokiem, np. zaćmy, a nawet chorób serca. Ekstrakty z owoców i nasion gorzkiego melona mają działanie immunomodulujące, ponieważ pobudzają układ odpornościowy wzmacniając organizm. Posiada on właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antyalergiczne, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy chroniąc go przed różnymi chorobami. Działa detoksykacyjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu grzybic skórnych. Gorzki melon posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny, gdyż jest źródłem związków przeciwutleniających. Ich zadaniem jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu gorzki melon chroni przed rozwojem wielu chorób, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, choroby zwyrodnieniowej stawów, stanów zapalnych jelit, łuszczycy i wielu innych. Gorzki melon wspomaga odchudzanie oraz wykazuje ochronny wpływ na wątrobę. Przyspiesza proces gojenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, dlatego powinien być stosowany przez osoby z chorobą wrzodową.


Badania wykazały, że roślina zawiera w swym składzie saponiny, glikozydy, triterpeny, proteiny, sterole oraz olej tłusty. Owoce okazały się być dobrym źródłem witaminy C, prowitaminy A, fosforu i żelaza. Wiadomo również, że dodatkowym atutem jest wspomaganie utraty masy ciała.

Regularna suplementacja ekstraktem z gorzkiego melona skutkuje wzmocnieniem odporności na infekcje wirusowe. Ekstrakt z gorzkiego melona wspomaga układ immunologiczny chorych

zwiększając ilość limfocytów i neutrofili wspomagając działanie leków.

Literatura:

  1. Cuong DM., Arasu MV., Jeon J., Park YJ., et al.: “Medically important carotenoids from Momordica charantia and their gene expressions in different organs.”, Saudi J Biol Sci., 2017.

  2. Fachinan R., Yessoufou A., Nekoua MP., Moutairou K.: “Effectiveness of Antihyperglycemic Effect of Momordica charantia: Implication of T-Cell Cytokines.”, Evid Based Complement Alternat Med., 2017.

  3. Forouzanfar F., Hosseinzadeh H.: “Medicinal herbs in the treatment of neuropathic pain: a review.”, Iran J Basic Med Sci., 2018.

  4. Jia S., Shen M., Zhang F., Xie J.: “Recent Advances in Momordica charantia: Functional Components and Biological Activities.”, Int J Mol Sci., 2017.


61 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie