Szukaj

Sport to zdrowie, ale ...........

Każdy z nas bez względu na wiek, płeć i aktywność fizyczną powinien dostarczać swojemu organizmowi zdrową żywność, jak najmniej przetworzoną, świeżą i jak najbardziej zróżnicowaną. Osoby uprawiające sport i o zwiększonej aktywności fizycznej powinny szczególnie zwracać uwagę na to, czy ilość dostarczanej energii z pożywienia jest dla nich wystarczająca. Jest to ważne z punktu widzenia efektywności wykonywanych ćwiczeń i korzyści płynących z treningu. Właściwe odżywianie w sporcie ma również zapobiec urazom i ewentualnym chorobom, które przy wzmożonym wysiłku fizycznym mogą się ujawnić.

Właściwe żywienie oraz suplementacja są podstawowym czynnikiem świadomego osiągnięcia dobrego wyniku sportowego. Mają one także wpływ na zachowanie zdrowia zawodnika. Zaburzenia odżywiania lub nieprawidłowo skomponowany jadłospis często wpływają nie tylko na zdolność do wysiłku, ale również na stan psychiczny zawodnika.

A oto kilka suplementów, które warto stosować jeśli chcemy uprawiać sport i zachować zdrowie w jak najlepszej kondycji:

Krzem jako nośnik informacji, jest niezbędny do komunikacji mózgu z ciałem.Za niski poziom krzemu prowadzi do braku tej łączności i utratę kontroli nad prawidłowym działaniem organizmu.

W przypadku jego niedoboru, zaburzeniu ulega wchłanianie innych pierwiastków, ok. 70 z nich bez krzemu nie jest przyswajana. Na bazie krzemu tworzone są chlorofil i hemoglobina, niezbędne do życia zarówno dla roślin, zwierząt, jak i człowieka. W świecie sportu ścięgna i stawy narażone są na bardzo agresywne i traumatyczne obciążenia a krzem organiczny pomaga je zabezpieczyć i odbudować

Ponieważ krzem wpływa na rozpoczęcie i szybkość wapnienia kości, może być ważnym czynnikiem w chorobach charakteryzujących się nierównowagą pomiędzy tworzeniem się i rozpadem kości. Nawet więcej, ponieważ krzem wpływa na skład miazgi, niewystarczające jego spożycie w konsekwencji może spowodować choroby stawów.


W świecie sportu ścięgna i stawy narażone są na bardzo agresywne i traumatyczne obciążenia a krzem Krzem również poprawia jakość elastyny i jest niezbędny w procesach odnowy, naprawiania i odmładzania tkanek. Jest idealny w przypadku stresu i przetrenowania. organiczny pomaga je zabezpieczyć i odbudować.

Aby zmniejszyć problemy stawów podczas aktywności sportowych mogących powodować zapalenie ścięgien, stres wysiłkowy, rozciągniecie wiązadeł, zgniecenie chrząstek, niezastąpionym rozwiązaniem może być użycie żelu krzemowego oraz picie suplementu z krzemem organicznym.

Barley Grass to liofilizowana młoda trawa jęczmienia zapewnia naturalne uzupełnienie codziennej diety w niezbędne aminokwasy egzogenne oraz niezbędne minerały. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.




Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Włączenie ich do diety ma przede wszystkim zapewnić prawidłowy skład ilościowy i jakościowy ludzkiej mikroflory. Dzięki przyleganiu do nabłonka jelitowego i wytwarzaniu związków antybakteryjnych, probiotyki tworzą pewnego rodzaju barierę dla szkodliwych drobnoustrojów i toksyn. Wspierają ponadto układ odpornościowy w walce z infekcjami oraz gwarantują prawidłowe trawienie i przyswajanie składników odżywczych.


Stosowanie probiotyków należy do jednych z zaleceń dietetycznych Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Według ich najnowszego raportu, profilaktyczne przyjmowanie probiotyków zalecane jest u wszystkich sportowców, a szczególnie wśród biegaczy, triathlonistów, kolarzy oraz wioślarzy, a także przy zaburzeniach przewodu pokarmowego (wzdęciach, biegunkach, nudnościach, zespole jelita nadwrażliwego), antybiotykoterapii, przyjmowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz inhibitorów pompy protonowej


Glukozamina to naturalna substancja wytwarzana w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy przy udziale enzymu, syntetazy glukozaminy. Efekty jej zastosowania sprowadzają się do funkcji przeciwzapalnej i budulcowej.

Następnym podstawowym a zarazem niezbędnym składnikiem masy chrząstek jest mukopolisacharyd chondroityny, który odpowiada za elastyczność tkanki. Oprócz tego wspomaga regenerację chrząstki, która nie posiada układu krwionośnego i jest odżywiana wyłącznie za pośrednictwem płynu synowialnego, czyli mazi stawowej. Niedobór chondroityny powoduje niedostateczne zaopatrzenie chrząstek w potrzebne składniki, wynikiem czego są, w późniejszym okresie, uszkodzone i zdegenerowane komórki, niezdolne do regeneracji po codziennym wysiłku. Powoduje to dalszą degenerację chrząstki i przyczynia się do rozwoju i powstawania choroby zwyrodnieniowej stawów.


Maca zwana skarbem Inków, również nazywana peruwiańskim żeń-szeniem, posiada właściwości podwyższające aktywność życiową organizmu, zapobiega zmęczeniu, podwyższa funkcję płciową.

Z jednej strony stosując MACA uzupełnia się niedobory odżywczych substancji, ale z drugiej przy pomocy wyjątkowo aktywnych substancji zawartych w MACA następuje regulacja poziomu hormonów tarczycy, nadnerczy, przysadki, gonad, reguluje się przemiana materii spowodowana sytuacjami stresowymi, wraca aktywność życiowa i młodość.

Jeśli lubimy aktywnie spędzać wolny czas, bez właściwego, zdrowego odżywiania oraz odpowiedniej suplementacji uprawianie jakiegokolwiek sportu, nie ma większego sensu. Procesy zachodzące w organizmie podczas treningów wymagają dostarczania na bieżąco odpowiednich składników odżywczych, które umożliwią regenerację, zwiększą wydolność i uzupełnią straty w organizmie spowodowane wysiłkiem.

32 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie